Geen plantjesdag in 2021

Door de enorm goede verkoop van onze prachtige perkplanten, zijn ondanks het vroege tijdstip en de nog koude dagen, helaas zeer veel soorten uit ons brede assortiment reeds uitverkocht.

Het heeft daarom geen nut om dit jaar een plantjesdag te organiseren en mensen teleur te stellen met een beperkt aanbod.

 

Pindatekort jaagt prijs omhoog

Gelukkig heeft SeedCare dit voorjaar het schoolproject De PindaFabriek opgestart met ruim 150 leerlingen van de Roelof van Wienesse om dit probleem op te lossen.

Tekorten aan pinda’s gaan eind dit jaar tot prijsstijgingen leiden. De toenemende vraag van Chinezen die gezonder willen leven, naast mislukte oogsten din Argentinië en Zuid-Afrika zullen de prijs volgens handelshuizen opdrijven.

 seedcare pindatekort

Het Nederlandse Bohemian Nut ziet dat noten uit Argentinië dit jaar al tussen 10 tot 20 cent per ton pinda’s duurder zijn geworden. Consumenten slaan meer noten in, maar gebruiken ook vaker de olie gemaakt van noten.

China laat het gewicht in de weegschaal omslaan: jaren was het een netto-exporteur van de noten, inmiddels is het land een netto-importeur. Afgelopen tien jaar halveerde zijn export, bij een exploderende vraag naar pinda’s. Hoewel India relevant is als exporteur, zijn handelaren zoals Bohemian Nut bezorgd over met name de oogsten van Argentijnse boeren, de grootste producenten. Dit jaar is door regen al 20 tot 40% van de oogsten vernietigd, aldus de Financial Times. De onzekerheid over de kwaliteit van de resterende noten heeft ertoe geleid dat deze Argentijnse markt volledig is weggevallen, aldus Alimenta Agri, een grote Amerikaanse makelaar in pinda’s.

De PindaFabriek gaat van start

Deze vrijdag zal SeedCare meer dan 150 opgekweekte Pindaplanten afleveren op de Roelof van Wienesse als onderdeel van het schoolproject De PindaFabriek.

In dit project zullen de kinderen proberen zoveel mogelijk pinda’s te kweken aan hun eigen Pindaplant. Zij worden hierbij gesteund door de Pindadokter die op de ondersteunende website te vinden is. Op de website van de PindaFabriek is verder heel veel informatie en ondersteunend fotomateriaal te vinden. Ook is er voor de onder-en bovenbouw lesstof ontwikkeld waarmee het lesprogramma kan worden uitgebreid. De planning is om na evaluatie van dit jaar de PindaFabriek aan te bieden aan alle lagere scholen in Nederland voor het voorjaar van 2017.

seedcare pindafabriek

Vlak voor de grote vakantie zullen we weten wie de beste Pindakweker van Wijdenes zal zijn.

Cursus Telen zonder daglicht, 17 februari

In overleg tussen één van de Seed Valley partners en de HAS Hogeschool Den Bosch wordt de 4 daagse cursus Telen zonder daglicht vervroegd naar het voorjaar van 2016. Wellicht is onderstaande informatie relevant om binnen jouw organisatie te verspreiden:

 

De cursus Telen zonder daglicht is opgezet voor iedereen die te maken heeft met de teelt / productie van planten. Gecontroleerd en geprogrammeerd planten telen zonder daglicht biedt nieuwe mogelijkheden voor vermeerdering en opkweek van planten. Wellicht nog belangrijker is wat je kunt leren over plantenteelt zonder de verstorende invloed van daglicht en -lengte.

seedcare

 

Tijdens deze cursus zet je zelf een teelt zonder daglicht in. Op de eerste cursusdag zaai je een aantal gewassen bij een 8-tal lichtinstellingen. Tijdens de cursus vorm je je eigen oordeel over de mogelijkheden van een volledig gesloten teelt. Het theoretische gedeelte behandelt de belangrijkste processen in de plant: fotosynthese, ademhaling, verdamping en de invloed van externe factoren. Wat is licht nu eigenlijk? Hoe beïnvloedt licht de fotosynthese en andere processen in de plant? Hoe kun je met licht de bouw van de plant beïnvloeden? Tenslotte komt productie en kostprijs aan de orde. Belangrijke vragen die worden behandeld:

  • Is een hogere productie haalbaar?
  • Hoe zit het met ziekten en plagen?
  • Hoe verloopt bestuiving?
  • Wat is de kwaliteit?

 

Toekomstscenario’s en businesskansen worden binnen de groep vanuit verschillende invalshoeken bediscussieerd. Laat je inspireren door deze nieuwe aanpak en de marktkansen die het met zich meebrengt voor veredelaars, vermeerderaars en Urban Farming.

 

De cursus bestaat uit 4 bijeenkomsten van een dagdeel (van 13.00 – 17.00 uur) in een periode van 4 weken. Locatie is Proefstation Zwaagdijk
Data:

  • 17 februari 2016
  • 24 februari 2016
  • 2 maart 2016
  • 9 maart 2016

 

De cursus kent een maximum van 20 deelnemers. De gevraagde investering bedraagt € 859,- excl. 21% BTW; zie voor subsidiemogelijkheden www.colland.nl.

 

Meer informatie en aanmelding via de website van HAS Kennistransfer.

SeedCare joins the SeedValley

Mr Seedvalley Erwin Cardol heeft in een persbericht bevestigd dat SeedCare zich heeft aangesloten bij de Seed Valley.

www.seedvalley
www.groentennieuws.nl
www.facebook.nl

Het bericht:
Nieuwe partner in Seed Valley

Seed Valley, het cluster van zaadbedrijven in Noord-Holland Noord, is versterkt met twee nieuwe partnerbedrijven: SeedCare uit Oosterleek en Rolan Robotics uit Zwaag. Deze bedrijven zijn met hun diensten en producten nauw verbonden met de Noord-Hollandse zaadsector.

Toen Seed Valley zeven jaar geleden van start ging, bestond de kern uit Noord-Hollandse veredelingsbedrijven en zaadtechnologiebedrijven. Rondom deze bedrijven heeft zich in de loop van de jaren een netwerk van kennispartners gevormd. Dat netwerk is zeer divers en omvat machinebouwers, softwareontwikkelaars, installatiebedrijven, specialistische dienstverleners en adviseurs.

SeedCare, het bedrijf van Mark Keulen, is gespecialiseerd in het vermeerderen van zaden voor een grote verscheidenheid aan sierteeltgewassen en glasgroenten. Het bedrijf is dienstverlenend aan veredelaars in de Seed Valley regio, maar ook aan bedrijven ver daarbuiten. De meeste veredelingsbedrijven zijn vooral ingericht op onderzoek en ontwikkeling van nieuwe rassen. Kasruimte die nodig is om commerciële hoeveelheden zaad te telen, gebruiken ze liever voor veredelingsproeven. Zaadproductie wordt daarom steeds meer uitbesteed aan gespecialiseerde betrouwbare contracttelers, zoals SeedCare.
Naast faciliteiten voor grootschalige zaadteelt, beschikt SeedCare ook over talloze kleine compartimenten die elk zijn in te richten naar een specifiek klimaat. Opdrachtgevers die zelf hun schaal vergroten, kunnen bijvoorbeeld bij SeedCare terecht voor de uitvoering van klein- en grootschalige proeven onder verschillende temperatuur-, licht- en vochtigheidsinstellingen. De succesvolle teelt van F1-hybride zaad is een mix van fijngevoelig handwerk en high tech in een computergestuurd kasklimaat.
Over Seed Valley
Seed Valley is de aanduiding voor hét internationale centrum voor plantenveredeling en zaadtechnologie, gelegen in het noorden van Noord-Holland. Het is de thuisplaats voor tientallen innovatieve bedrijven die nieuwe, betere plantenrassen ontwikkelen, met name voor de groenten- en sierbloementeelt. Tot het Seed Valley cluster behoren ook leveranciers van diensten en machines die specifiek zijn voor de zaadsector. Vanuit Seed Valley worden zaden, stekken en jonge planten geëxporteerd naar klanten over de hele wereld.
Het cluster van zaadbedrijven heeft sinds 2008 de krachten gebundeld in stichting Seed Valley. Op dit moment kent het samenwerkingsverband 32 partners (zaadbedrijven, kennispartners en overheden). De missie van Seed Valley is de samenleving te enthousiasmeren voor de zaadsector. We positioneren de bedrijfstak als duurzaam, hoogwaardig en innovatief, met een internationaal perspectief. Seed Valley is een boeiende sector om in te werken, met een grote bijdrage aan de economie, in een aantrekkelijke leefomgeving.

Mega perkplanten dag op 25 april

Op zaterdag 25 april, is het mega super perkgoed dag bij SeedCare in Oosterleek.
Een enorm assortiment aan staande geraniums, hangende geraniums, petunia’s, million bells, lobelia, helechrysum etc etc.
En alles vers uit de kas voor maar €1,- per plant voor het gehele assortiment. Sla je slag, kom alleen, kom met je buurman of nog beter kom met z’n allen en laad die auto vol tijdens deze waanzinnige actie.
We zien jullie graag op 25 april

boeket

Bodem resetten at SeedCare

We at Seedcare have always been purifing our soil with steam. Every year after the seedproduction of Tomato or cucumbers we have been working this treatment to ensure a healthy crop the next season. But this year we have chosen a new path, a biological aproach with the same or better result. We have worked together with Bodemresetten who has been providing knowledge, experience and…. Herbie! Herbie is the nutrient that enable’s the already available bacterie in the soil to make their anearobe eating proces possible. This anearobe proces kills all the fungi and pests the same way and better then steam would. In about 4 to 6 weeks the plastic can be removed. and the soil will be clean. Whatch the video of our day of labour

Bodem resetten at seedcare

SeedCare BV, a bird’s view

Shot with a multicopter, and a gopro Mark (the owner of SeedCare) took his machine to the sky and made this short film of the company and it’s beautiful surroundings.
Oosterleek is the small village you see and the edge of the lake called the ijselmeer

Interessant filmpje over “het nieuwe telen”

In dit filmpje vertellen telers over hun ervaringen om samen met collega’s te leren hoe zij hun bedrijfsvoering kunnen optimaliseren met Het Nieuwe Telen. Sommige ondernemers hebben geïnvesteerd in apparatuur voor ontvochtiging van het kasklimaat en extra isolatie met energieschermen. Anderen passen Het Nieuwe Telen toe zonder extra investeringen.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=OTHZVvoSpkA

[:nl]Maaike Zwaan behaald een 9.1[:]

[:nl]Vaste medewerkster Maaike Zwaan kreeg vandaag de uitslag van haar examen Zaadteelt en Veredeling. Een 9.1 als cijfer mogen we toch wel als geslaagd benoemen.

Ze heeft de cursus gevolgd aan het Clusius College te Hoorn. 

Hierbij namens alle medewerkers van SeedCare BV, Proficiat!!

boeket[:]