seedcare

Stamzaad

Stamzaad of basiszaad is zaad welke nodig is om F1 hybriden zaden te produceren. Generatieve vermeerdering vindt vaak plaats na een (langdurige) kruisings- en selectieproces. Door een geselecteerde plant  herhaaldelijk op zichzelf te bestuiven, zal er na verloop van tijd blijft er een zuivere lijn over overblijven. Dit zaad wordt ‘kwekerszaad’ genoemd. Onder strenge selectie wordt dit zaad nog een aantal malen vermeerderd.

Ouderlijnen staan veilig bij SeedCare

Dit wordt dan ‘basiszaad’ genoemd. Dit (pré-)basiszaad of stamzaad dient dan als basis van waaruit het zaad in het groot tot hybridezaad zal wordt vermeerderd. Het zaad verkregen van de inteelt op een ouderlijn wordt stamzaad genoemd. De genetische eigenschappen van dit zaad zijn zeer homogeen, wat er tevens voor zorgt dat de ouderlijnen zwakker zijn door een gebrek aan heterogeniteit.

De homogene genetica is echter noodzakelijk om een zuivere F1 Hybride te produceren. Het heterosis effect wat optreed na het kruizen van 2 op deze wijze verkregen ouderlijnen is de oorzaak van de weerbare en sterkte in weerbaarheid van hybride planten.

Print Friendly, PDF & Email