Pindatekort jaagt prijs omhoog

Gelukkig heeft SeedCare dit voorjaar het schoolproject De PindaFabriek opgestart met ruim 150 leerlingen van de Roelof van Wienesse om dit probleem op te lossen.

Tekorten aan pinda’s gaan eind dit jaar tot prijsstijgingen leiden. De toenemende vraag van Chinezen die gezonder willen leven, naast mislukte oogsten din Argentinië en Zuid-Afrika zullen de prijs volgens handelshuizen opdrijven.

 seedcare pindatekort

Het Nederlandse Bohemian Nut ziet dat noten uit Argentinië dit jaar al tussen 10 tot 20 cent per ton pinda’s duurder zijn geworden. Consumenten slaan meer noten in, maar gebruiken ook vaker de olie gemaakt van noten.

China laat het gewicht in de weegschaal omslaan: jaren was het een netto-exporteur van de noten, inmiddels is het land een netto-importeur. Afgelopen tien jaar halveerde zijn export, bij een exploderende vraag naar pinda’s. Hoewel India relevant is als exporteur, zijn handelaren zoals Bohemian Nut bezorgd over met name de oogsten van Argentijnse boeren, de grootste producenten. Dit jaar is door regen al 20 tot 40% van de oogsten vernietigd, aldus de Financial Times. De onzekerheid over de kwaliteit van de resterende noten heeft ertoe geleid dat deze Argentijnse markt volledig is weggevallen, aldus Alimenta Agri, een grote Amerikaanse makelaar in pinda’s.

Print Friendly, PDF & Email
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.