Welkom op de veel gestelde vragen pagina. Dit is een overzicht van veel gestelde vragen die ik als PindaDokter ontvang. Staat jouw vraag er niet bij stuur dan een mailtje naar de Pindadokter met een duidelijke uitleg van jou vraag.
Help ik zie allemaal zwarte vliegjes op de grond.
De Pindaplant wordt opgekweekt in een plastic pot met speciale pinda potgrond. Deze potgrond bestaat uit een mengsel van verschillende veensoorten, klei, cocos en osmocote (dat is de plantvoeding voor de komende 6 maanden). Omdat je de plant vochtig en warm houdt komen in de potgrond de natuurlijk voorkomende eitjes uit van de Varenrouwmug (ook wel sciara genoemd). De larven die uit die eitjes komen eten van de grond en verpoppen zich tot de vliegjes, die op hun beurt weer eitjes weer in de grond leggen.
De Pindaplant is sterk genoeg en heeft geen last van deze Varenrouwmug. De mens of dier overigens ook niet. Je hoeft je dus geen zorgen te maken voor de plant of jezelf. Wil je meer weten over de varenrouwmug, dan kan je zelf googelen of op deze link clicken
O jee, de zijtakken hangen omlaag
Naarmate je Pindaplant groeit wordt hij groter. Dat betekent dat ook de zijtakken kunnen gaan hangen door hun eigen gewicht. Dat kan je simpel oplossen door 4 bamboestokjes rondom in de pot te steken. Aan die stokjes bind je een touwje vast die je 1 of 2 keer losjes rond deze stokjes wikkelt. De plant wordt nu goed ondersteund en groeit mooi rechtop wat belangrijk is als de bloemen gaan bloeien. Deze werkwijze kan je ook op de video nog eens bekijken. De loten die na bestuiving uit de bloemen groeien moeten namelijk in de pot groeien, anders krijg je geen pinda’s.
Yeahh ik heb bloemen, maar wat nu?
Gefeliciteerd, je hebt de plant goed verzorgd en nu begint hij met bloeien. De kleine gele bloemen bloeien slechts 1 dag en moeten dus dezelfde dag bestoven worden. Kijk voor foto’s en een video op de pindadokter pagina.
Als de plant begint te bloeien (zo rond de 2e week van april), moet je de bloemetjes gaan bestuiven om pinda’s te krijgen. Dit doe je door met een fijn penseel of een wattenstaafje het stuifmeel (het wit/gele poeder in de bloem) op de stempel te vegen of te deppen. Het kan zijn dat de eerste paar bloemen wat klein zijn en weinig stuifmeel geven. Dat is normaal. Je zou deze bloemen kunnen plukken, waarna je ze eens goed kan bestuderen met een vergrootglas. Kijk maar eens of je dan kan zien wat en waar de meeldraden en stempel zitten. Soms kan het helpen om je kwastje heel licht te bevochtigen met je tong, waardoor het stuifmeel beter plakt aan je penseel.
Help ik heb een pinda allergie
Een pinda allergie is vervelend en behoorlijk gevaarlijk. Je kan erg ziek worden als je in aanraking komt met pinda’s.
Gelukkig is enkel de pinda zelf gevaarlijk.
De plant, de wortels, de bloemen en zelfs de pinda doppen (het bruine omhulsel waarin 1 a 2 pinda’s zitten) zijn ongevaarlijk.
Ik raad je echter aan, als je een pinda allergie hebt, geen onnodig risico te nemen door bijvoorbeeld de plant af te likken, of de pinda doppen met blote handen van de plant te breken tijdens het oogst moment.
In principe is dus het PindaFabriek schoolproject geschikt voor alle kinderen, mits ze tijdens het oogsten de pinda doppen heel houden en de pinda’s niet uit de dop halen. Veel plezier dus met pinda’s kweken.