Een pinda teeltwedstrijd voor scholen!

Waar komen de pinda’s vandaan, groeien ze aan bomen of groeien ze aan de wortels als een aardappel?

Eigenlijk geen van beiden, ze groeien namelijk in de grond aan loten. Maar wat zijn dan weer loten, en hoe groeien pinda’s? Dat kunnen jullie zelf zien en meemaken met deze fantastische wedstrijd pinda’s kweken. Bovenal kunnen jullie strijden voor de prijs van beste Pindakweker van de groep, want wie oh wie kweekt de meeste pinda’s aan zijn plant?

seedcare pindafabriek

Jullie krijgen allemaal 1 plant mee naar huis waarin een pinda is gezaaid. De pinda is reeds ontkiemd en daarmee is het jullie alvast wat gemakkelijker gemaakt. De planning is om in de weken voor de grote zomervakantie de pinda’s op school uit de potten te schudden om te kijken wie de meeste pinda’s heeft geteeld.

Achtergrond

SeedCare heeft dit programma opgezet om kinderen kennis te laten maken met het groeien en vermeerderen van planten. De pinda is daarvoor een uitermate interessante plant. Niet alleen de wijze waarop de pindaplant groeit en bloeit, maar ook hoe belangrijk de pinda is op sociaal en economisch vlak.

SeedCare heeft ter ondersteuning deze website opgezet met achtergrond informatie voor alle deelnemers. Tevens heeft SeedCare ondersteunend lesmateriaal beschikbaar gemaakt voor de leraren en ouders.

Verzorging van de Pinda

De plant moet je thuis goed verzorgen voor zo veel mogelijk pinda’s.
De plant houdt van warmte (tussen de 20-24°C), zon en vochtige grond. Zet hem bijvoorbeeld op de vensterbank in het zonnetje op een schoteltje zodat het overtollige water weg kan lopen.

De plant zal langzaam groter worden en de zijtakken kunnen dan gaan dan hangen. Het beste is om de plant te ondersteunen met bijv 4 bamboestokjes die je aan de zijkant in de pot steekt. Daar bind je vervolgens een touwtje losjes omheen. De plant zal nu netjes ondersteund rechtop verder groeien, waardoor de loten ook beter in de pot kunnen gaan groeien als de bloemen bestoven zijn.

Als de plant begint te bloeien (zo rond de 2e week van april), moet je de bloemetjes gaan bestuiven om pinda’s te krijgen. Dit doe je door met een fijn penseel of een wattenstaafje het stuifmeel (het wit/gele poeder in de bloem) op de stempel te vegen of te deppen. Het kan zijn dat de eerste paar bloemen wat klein zijn en weinig stuifmeel geven. Dat is normaal. Je zou deze bloemen kunnen plukken, waarna je ze eens goed kan bestuderen met een vergrootglas. Kijk maar eens of je dan kan zien wat en waar de meeldraden en stempel zitten. Soms kan het helpen om je kwastje heel licht te bevochtigen met je tong, waardoor het stuifmeel beter plakt aan je penseel.

Het bestuiven wordt ook voorgedaan in het fotoalbum van de Pindadokter!
Opgelet: Zonder bestuiving zal er geen pinda aan de plant komen. En ook belangrijk: de bloem bloeit maar 12 uur, dus bestuif dagelijks je plant voor zoveel mogelijk pinda’s.

Na het bestuiven zal er een loot gaan groeien. Dit is een soort wortel die vanuit de bestoven bloem weer naar beneden groeit. Zorg ervoor dat deze loot in de pot groeit. Eenmaal in de pot zal een pinda aan de loot gaan groeien.
Houdt de plant, na de bloei wat droger om te voorkomen dat de pinda’s verdrinken of gaan schimmelen.

Hoe doe ik mee?

Geïnteresseerde scholen geven voor 1/2 januari aan hoeveel planten zij willen ontvangen voor het project: De PindaFabriek.

De planten worden door SeedCare gezaaid en opgekweekt in een 3 liter pot (21 cm diameter). De school ontvangt 1/2 maart (na de voorjaarsvakantie) de jonge planten.

De leerlingen kunnen dan via de website informatie vinden over de optimale teelt omstandigheden van de Pindaplant, maar ook over de manier waarop de plant bestoven dient te worden om zoveel mogelijk pinda’s te maken.

De school kan gebruik maken van ondersteunend lesmateriaal en informatie om De PindaFabriek op te nemen in hun lesstof. De planten staan thuis bij de leerlingen, maar uiteraard staan er ook een paar planten op school voor een gezamenlijk ervaring en informatiedeling. De planten mogen niet in een andere pot worden gezet. Mochten er problemen zijn met de plant (ziekte bijvoorbeeld), dan kan via de website de Pindadokter om advies worden gevraagd.

In de weken na de zomervakantie neemt iedereen de plant weer mee naar school. Dan zullen in de klas de leerlingen hun pot of nog levende plant uitschudden boven een plastic zeil. Gezamenlijk worden de pinda’s per leerling geteld en de score kan worden bijgehouden op het bord. De beste telers krijgen een prijs en een certificaat.

seedcare pindafabriek